Galeria

Shqiptaret e Maqedonise drejt vetedijesimit Kombetar

Nga: Qerim Lita Në nëntor, përkatësisht dhjetor të vitit 1990 në RS të Maqedonisë për herë të parë u organizuan zgjedhje të “lira” shumëpartiake. Shqiptarët, të cilët përbënin 1/3 e popullsisë u rreshtuan në dy partitë e atëhershme politike: Partia për Prosperitet Demokratik – PPD-ë dhe Partia Demokratike Popullore – PDP-ë, të cilat arritën të …

Shqiptaret e Maqedonise drejt vetedijesimit Kombetar Read More »

Serbët i ankoheshin perandorisë Osmane për “krimet” shqiptare

Nga: Fahri XHARRA ( Shqiptarët edhe sot janë viktimë e luftës mediatike nga ana e serbëve. Shkrimi flet për luftën mediatike serbe kundër shqiptarëve edhe në kohën e pas Kongresit të Berlinit. E njejta ka ndodhur çdo kohë, që nga koha që jemi fqinj me ta ) Sa të “aftë “ shqiptarët, si në kohën …

Serbët i ankoheshin perandorisë Osmane për “krimet” shqiptare Read More »

Mangësi dhe të pavërteta në dy zëra nga Fjalori Enciklopedik i Kosovës

NGA: Ruzhdi Ushaku Në vitet e 80-ta të shekullit që shkoi, midis të tjerash, isha edhe bashkëpunëtor dhe anëtar i redaksive prestigjioze, përfshirë këtu edhe botimet enciklopedike të akademive JAZU-JLZ, EJ-(4 E-HRV, f. XVIII;  f.164;249), Zagreb, 1986. Atëbotë, porosia e bashkëpunëtorëve me përvojë më të madhe ishte kjo : “në punë të enciklopedisë nuk guxon …

Mangësi dhe të pavërteta në dy zëra nga Fjalori Enciklopedik i Kosovës Read More »

PSE KODI ZGJEDHOR ËSHTË ANTIKUSHTETUES

Nga Bledar Dika. Në Kushtetutën e Republikës së Shqipërisë parimi i përfaqësimit politik riperseritet disa herë. Kështu në nenin 1 pika 3 Kusht. ndërsa citohet që “Qeverisja bazohet në një sistem zgjedhjesh të lira, të barabarta, të përgjithshme e periodike”, me këtë nënkuptojmë që nëpërmjet votimeve në zgjedhjet elektorale, në kuadrin e një demokracie përfaqësuese …

PSE KODI ZGJEDHOR ËSHTË ANTIKUSHTETUES Read More »

LEDJAN PRIFTI: PROBLEMI GJEOPOLITIK I BASHKIMIT

Gjeopolitika si koncept nuk ka një përkufizim universal, ndoshta si pasojë e mungesës së përkufizimit universal të vetë politikës. Aq më pak mund të përkufizohet si i gjithëpranueshëm ‘problemi gjeopolitik i Bashkimit’. Në të shumtën e rasteve problemi gjeopolitik reduktohet në problemin e konjukturës politike së kohës, i cili më tej reduktohet në vërejtjen e …

LEDJAN PRIFTI: PROBLEMI GJEOPOLITIK I BASHKIMIT Read More »

Contact Us On WhatsApp
error: Content is protected !!